Szakmák Éjszakája 2019

2019. április 12-én az országos trendnek megfelelően a Puskásban is Szakmák Éjszakája.

szej 2019

Programjaink:

 

1. Érdekel, hogyan néz ki egy számítógépes eszköz belülről? Szeretnéd szétszedni?
Akkor NÁLUNK a helyed ezen az estén!
Nem is olyan bonyolult szerkezet egy számítógép belseje… vagy mégis: Mi, Puskásos tanulók is ott leszünk és rád bízzuk a gépek „kibelezését”! Ha pedig nem tudod, hogy mi hová való, akkor segítünk, hogy ismét működőképes gép álljon munkára készen! Számítógép szerelés
Számítógép alkatrészek kitalálása.

Itt egy csavar, ott egy jumper, amott meg egy kábel… Mit hová tegyek? Mit mivel csatlakoztassak össze? Ha eljössz a Vasváriba, megmutatunk néhány trükköt és fogást, hogy magad is képes légy alapvető szerelési feladat elvégzésére!
2. Megújuló energiák                                                                                                               a napenergia hasznosítása a gyakorlatban-napelemes mérések-napelem központ felépítése. Makettek, prototípusok segítségével felhívjuk a látogató figyelmét a megújult energiák fontosságára, az energiatakarékosságra. Napelem bemutató
3. Akarsz KUKÁZNI egy robotttal? Robot programozása bemutató                                                 A látogatók betekintést nyerhetnek a robotok világába. Megnézhetik, hogy a viszonylag egyszerű berendezések milyen összetett feladatok elvégzésére alkalmasak. Megtekinthető a sokrétű alkalmazás. (Robot adott pályán való mozgása, színfelismerés, alakfelismerés, önálló döntések, stb.)
4. PLC programozás                                                                                 Az iskola PLC laborjában kiscsoportos foglalkozás keretében alapvető műveleteket gyakorolhatnak. „Old school” számítógépes játékok. Apáink ezt játszották.
5. Játékos elektronika, forraszd meg! – tudod használni a pákát?                                                                                Elektronikai alapismeretek segítségével játékos kísérletek elvégzése. LED-ES ÁRAMKÖRÖK ÉPÍTÉSE. Stroboszkópos fordulatszámmérő, áramkör modellező készlet. Hogyan lehet érdekes csillogó villogó elektromos kütyüket készíteni!   Egy led-lámpa felhasználásával áramkör készítése egy megfelelően előkészített panelon. A forrasztás sikerességét a helyszínen ellenőrizheti minden felhasználó – nem a szokásos módon, de ez legyen meglepetés mindenki számára.
6. "Lángoló finomságok" Palacsinta és gyümölcs flambírozása.                                                                                Kicsit veszélyes de nagyon finom!  Szeretnél hegeszteni? Rövid bemutató után kipróbálhatod.
7. "Készítsd el a saját sakkfigurádat".                                                                                Forgácsolási alapfeladat pályakezdőknek!  Szeretnél forgácsolni? Rövid bemutató után kipróbálhatod! Az eszterga programozását a helyszínen végzik a diákok a megfelelő biztonsági, balesetvédelmi előírások betartása mellett. A készült figurák elvihetők. Kulcstartó készítése alumínium lemezből vörösrézdíszítéssel, kézi gravírozással.
8. “Megmutatjuk, hogy csövezünk mi” A központifűtés szerelők játékos bemutatója.                                                                                Korszerű press (préselt) technológiák bemutatása réz és műanyagcsövek esetében. A látogatók kiróbálhatják a műveletet, hazavihetik a léátrehozott oldhatatlan kötéseket. A legszebb munkákat iskolánk kiállító termében bemutatjuk.