Délvidéki portya

Délvidéki portya

Délvidéki portya a megújuló energiák nyomában címmel HATÁRTALANUL! programra adtunk be pályázatot. Örömmel értesültünk az előző tanévben, hogy terveinket meg tudjuk valósítani.

Partneriskolánk a szabadkai Ivan Saric Műszaki Iskola lett.

Az előkészítő órán a diákok előadást hallottak a Vajdaság földrajzi, történelmi helyzetéről, nevezetességeiről, valamint a trianoni békediktátum hatásairól. Az első utazásra 2018. március 26-28. között került sor. 28 diák vett részt a projektben, a 12/A, 3/11/E és 13/I osztály tanulói. Pedagóguskísérők: Bodó Judit, Gerölyné Pipics Enikő és Horváth Árpád voltak.

Utazásunk során megtekintettük az 1697-es zentai csata emlékművét, a zentai városházán megismerkedtünk Zenta történelmével, valamint a csata részleteivel is. Csantavéren a helyi plébános mutatta be a római Szent Péter bazilika kisebb változataként felépített Páduai Szent Antal templomot. Utána Palicson csodáltuk meg a szecessziós épületeket. A fiúk ámulatukra még a Női fürdőbe is bemehettek.

A második napon az iskolai programok megvalósítására került sor. Közös bemutatkozás után hallottunk a tornaterem vízmelegítését ellátó napkollektorról, megtekintettük a szabadkai víztisztítót, elkezdtük a közös projektfeladat: a napelemmel működtetett házikó tervezését.

A kapcsolatunk erősítését szolgálta a közös városnézés. A Városháza tornyából a város panorámája tárult elénk, végigsétáltunk a szecesszió városában a szebbnél szebb palotákat szemlélve. Sajnos a Zsinagógát csak kívülről szemlélhettük meg, de a Kosztolányi szobor előtt együtt emlékeztünk a költőre.

A szabadkai csoportot április 12-én fogadtuk iskolánkban. Intézményünk bemutatásakor a megújuló energiák oktatásának elméletére és gyakorlatára helyeztük a hangsúlyt. Iskolai programként a Vajdaságban készített fotókból fotókiállítást szerveztünk, vegyes csoportokban vetélkedőt szerveztünk és természetesen elkészült a korábbi tervek alapján a napelemes ház makett is.

A csoporttól a közös kirándulások: az ikervári vízerőmű és Kőszeg együttes felfedezésével búcsúztunk el.

Az értékelő órán megállapítottuk, hogy a kitűzött célt elértük: a találkozások, együtt töltött idő során mindannyiunk számára egyértelművé vált, hogy a határon túl élő magyarokkal összetartozunk, a nemzeti összetartozás érzésünk elmélyült.

Youtube videónk

Szombathely, 2018. 04.24.

Gerölyné Pipics Enikő

projektvezető könyvtáros tanár